Sabah Uykusu Rızka Pusu

Bismillahirrahmanirrahim,

Bu yazımızda Biyolojik Ritmimizi yakalamak, planlı, huzurlu ve bereketli bir gün geçirmek isteyenlere en doğal tavsiyelerden bahsedeceğiz.

Güneş doğmadan kalkmak. 

Yani sabah kerahat vaktini ayakta geçirmektir. Bu vakit ise Güneşin doğuşundan sonraki 40-50dk.dır.

 Ali imran suresinde "Allah’ın rızası ve cennet nimetleri sabredenlerin, doğruluktan şaşmayanların, huzurda boyun bükenlerin, hayra harcayanların ve seher vakitlerinde istiğfar edip yalvaranlarındır." (Âl-i İmrân, 3/17)

Peygamber Efendimiz (S.A.V)

 Hadisi şeriflerde  ise “Allâh’ım!.. Ümmetimin (sabah) erken vakitlerini (o vakitlerde başladıkları işlerini) bereketli kıl!” (Ebû Dâvûd, Cihâd, 78; Tirmizî, Büyû, 6)

“Sabah namazından sonra uyumak rızka manidir.” buyurmuşlardır.( (İbn Hanbel, I, 73)Beyhakî, el-âdâb, 1/276; Şarani, Levakıh-u'l-Envar, s. 295)

Bu saatlerdeki uyku;

- Yorgunluk,  -Tembellik ve- Hastalığı artırır. Çünkü  bu zaman diliminde vücutta bütün sistemleri dengeleyen hormonlar üretilir. Uykuda bu süreç  yavaşladığı için fiziksel, psikolojik ve ruhsal rahatsızlıklara yol açar. Peki, 1400 sene önce Peygamber Efendimiz (S.A.V) stimüle eden bu hormonları nereden biliyordu?  Ne bir biyolog  ne de fizyologtu. O Emr-i İlahi ile hareket eden, ayetleri bizlere ulaştıran bir  Şahit, Müjdeci, Uyarıcı, Davetçiydi.(Bakara 119., Maide 19., Hud 2.,   Ahzab suresi 45., 46. Ayetler, Sebe’ 28. , Fatır 23.24. Ayetler , Fetih suresi 8.)

Atalarımız “Erken kalkan yol alır demişler .”  Bakalım yapılan araştırmalar sonucu güne erken başlayanlar  hangi yolları alabilir? 

1- Ruhen ve bedenen  daha sağlıklı, 

2- Planlı, programlı ve huzurlu,

3- Akıl sağlığı sorunu yaşama ihtimalleri  daha düşük,

4- Gün içinde daha az odaklanma sorunu yaşadıkları, streslerini kontrol ettikleri,

5-  Vücut kitle indekslerinin daha düşük olduğu ve 

6-  Daha rasyonel düşündükleri gözlenmiştir. 

“Üç sabah erken kalkan, bir gün kazanır.” Sizce de oldukça karlı değil mi?

Sabahın doğal gün ışığının antidepresan etkisi, kış depresyonu için en iyi tedavi şeklidir.  Uyku bozukluklarının, genellikle güneşin ilk ışıklarından mahrum kalmamızdan ve günün çok büyük bölümünü yapay ışıklandırma altında geçirmemizden kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Sabah ışığının depresyonu ve uyku bozukluklarını önleyici etkisi, hayata hayat katan sünnetteki bu hikmete işaret etmektedir. 

Erken kalkmak güneş ışığından daha fazla yararlanmak anlamına gelir. Günün ilk ışıklarından faydalanmak ise  vücut için daha uygundur. D vitamininin sentezi güneş ışığı ile olur. Güneş ışığı bağışıklığımızı yükseltir. Otoimmun hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunmakta ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Sabah yürüyüşünün  tansiyonu düzenlemede de etkili olduğu tespit edilmiştir. 

Fizyologlar, kortizol gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı periyot olarak bu saatleri işaret etmektedir. Hareketli yaşam sağlığımızın en önemli sigortasıdır. Nitrik oksit seviyesi (Glutatyon, nitrik asidin kanda daha sağlıklı olmasını sağlar), kortizol, glutatyon seviyesi ve daha nice ismini bilmediğimiz hormonların salgılanmasını  düzenli uyku, hareketli yaşam ve doğru beslenmeyle biyolojik ritmimizi sağlamamız mümkün. 

İnsanoğlunun tarih boyu aradığı ab-ı hayat sırrı içinizde, başka yerde aramayın...

Seher vaktinin kıymetini bilen kişiler bu süreyi ibadet ederek değerlendirmiş sonrasında dünya trenindeki işlerine koyulmuşlardır. Yunus Emre bu konuya atfen;" Yatma seherde uğrarsın derde..." dizeleriyle konuya ışık tutmuştur.

45-50dk dan sonra bedenin sadakası olan Duha (Kuşluk) namazı ile taçlandırmak ise manevi olarak tam bir hac ve umre sevabı kazandırdığı müjdelenmektedir. 

Efendimiz A.S uykudan uyanınca ettiği duayı da paylaşmak isterim. 

 

“Elhamdülillâhillezî ahyânâ ba’de mâ emâtenâ ve ileyhi’n-nüşûr.

“Bizi öldürdükten sonra dirilten Allah’a hamdolsun. Dönüş yine O’nadır.” (Tirmizî, Daavât 28; bk. Buhârî, Daavât 7; Müslim, Zikir 59, Ebu Davud, Edeb 177)

Sabah ve akşam üç defa okunmasını tavsiye dua da şu şekildedir.

 

“Kim her sabah ve her akşam üç defa: «Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim.»«İsmi sayesinde yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın adıyla. O her şeyi işitir ve bilir» derse, ona hiçbir şey zarar vermez.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 101/5088; Tirmizî, Deavât, 13)

Konuyla ilgili Hadis-i Şerifler:

Her birinizin her bir eklemi (ve kemiği) için bir sadaka gerekir. Binaenaleyh her tesbih sadakadır, her hamd sadakadır, her tehlil sadakadır, her tekbir sadakadır. İyiliği tavsiye etmek sadakadır, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kulun kuşluk vakti kılacağı iki rek’at namaz bütün bunları karşılar.” (Müslim, Müsâfirîn 84, Zekât 56)

Enes b. Mâlik (ra) anlatıyor: Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu:

“Kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra güneş doğuncaya kadar oturarak Allah’ı zikreder, (kerahet vakti çıktıktan) sonra iki rekat namaz kılarsa, ona tam bir hac ve umre sevabı verilir.” Enes (r.a.) der ki: Rasûlullah (asm), “Tam bir (nafile) hac ve umre sevabı” buyurdu. Bu sözü üç defa tekrar etti. [el-Münzirî, et-Terğîb ve’t-Terhîb (Terc), 1, 434, Hadis no: 1]

Aynı hadisi Tirmizi şöyle rivayet eder:

Enes b. Mâlik’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (asm) şöyle buyurdu:

“Her kim sabah namazını cemaatle kılar sonra namaz kıldığı yerde oturup güneş doğuncaya kadar Allah’ı zikreder (kerahet vakti çıktıktan) sonra da iki rekat namaz kılarsa bir Hac ve Umre yapmış gibi sevap kazanır.” Enes dedi ki: Peygamber (asm) “Eksiksiz tam bir hac ve umre sevabı” buyurdu. (Tirmizî, Ebvabu’s-Salat, 412, hadis no: 586)

     Biz de sabahın bereketinden istifade ederek korunma dualarımızı okuyup güne merhaba diyelim.  Selametle...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SINAVLARDA BAŞARILI OLMAK İSTEYENLERE DUALAR

Cibril Hadisi' nde geçen soru ve cevaplar!

İşlerinin yolunda gitmesini isteyen bu duaları okusun!