Zilhicce ’nin ilk on günü: Allah'ın (cc) Yemin Ettiği 10 Gün
Zilhicce’nin İlk On Gününün Önemi ve Fazileti Nedir?
Zilhicce Ayının İlk On Gününde Zikri Çoğaltın!
Zilhicce'nin ilk on gününün faziletini Peygamber Efendimiz (sas) şöyle anlatmaktadır: “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” (Buhârî, Îdeyn, 11)
Hac ibadeti bu ayda yapılır. Zilhicce’nin dokuzuncu günü öğle vakti ile onuncu günü fecr-i sadık arasında Arafat vakfesi yapılır. Zilhiccenin sekizinci günü “terviye”, dokuzuncu günü “Arife” günü olarak bilinir. Onuncu günü ise Kurban bayramının birinci günüdür.
Zilhicce’nin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir.
Hz. Peygamber (sas) bugünlerden olan Arife Gününde tutulan oruca ise ayrı bir önem vermiştir. Dolayısıyla bu günleri oruç vb. ibadetlerle değerlendirmek gerekir. Yorgun düşmeleri ihtimali bulunan hacıların zilhiccenin sekizinci ve dokuzuncu günlerinde, özellikle vakfenin yapıldığı arefe gününde oruç tutmaları mekruh sayılmıştır.
İbn Abbas’ın, “Bilinen günlerde Allah’ın ismini zikretsinler” âyetinde geçen (el-Hac 22/28) “bilinen günler” ifadesini de Zilhiccenin ilk on günü veya teşrik günleri diye yorumladığı nakledilir.
Allah (cc) ayeti kerimede şöyle diyor:
“Fecre kasem (yemin) olsun ve on güne kasem olsun ki” (89/Fecr, 1-2) buyuruyor Allah (cc). Allah (cc) Fecr suresinde Fecr 'e ve on güne yemin ediyor.
Sahabeden İbni Abbas (r.a) diyor ki:
“Allah'ın yemin etmiş olduğu 10 gün, Zilhicce’nin ilk 10 günüdür.”
Zilhicce ayı ilk 10 günü çok faziletli zamanlardır. Bu günlerde yapılan ibadetler çok makbuldür. Peki hangi ibadetleri yapmalıyız? Bilhassa bu günlerde tesbih, tahmid, tehlil ve tekbir çokça zikretmeliyiz. Kaza namazlarımızı kılmalı, tebessüm de olsa sadaka vermeliyiz. Efendimiz ASM yarım hurma ile bile olsa hayır yapılmasını tavsiye etmiştir.
Arife günü sabah namazı itibariyle de Hanefilerde VACİP, Şafilerde SÜNNET olan bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından TEŞRİK tekbirlerini "Allahu Ekber Allahu Ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu Ekber, Allahu Ekber ve lillahi'l-hamd" zikrini dile getirmeliyiz.
İbadetlerimizi ihlasla, en son ibadetmiş gibi yapabilmeyi Rabbim nasip eylesin.
Allah amellerimizi kabul buyursun. Yorum yapıp, paylaşarak destek olabilirsiniz. Selametle.
Yorumlar
Yorum Gönder